Kalinux\.com - Everything about clonk fishing
en bg ru ge
Как да кльонкам

Звук от кльонк

Как да си направим кльонк

Да научим сонара

Стръв и монтажи

Дървесини за кльонкове

Забавно - трансформация на дърво в кльонк

Как да преценим дължината на кльонка

Как да направим кльонк стъпка по стъпка

ИЗРАБОТКА НА КЛЬОНК

За направата на един кльонк ни е достатъчно клонче от дървото с подходяща естествена кривка. Диаметърът му трябва да бъде поне с 1см повече от този на желаната пета. Клончето трябва да бъде добре изсушено и без видими дефекти като пукнатини, дълбоки чворове. Прави се хубав оглед на заготовката и се избира мислено положението на бъдещия кльонк. Желателно е ножът на кльонка да попадне в прав и гладък участък от дървото, както и петата да бъде в чиста дървесина, без евентуални скрити дефекти, които после биха се появили при обработката. Дръжката на кльонка може да попадне в участъци с чворове или някакви вътрешни дефекти, което понякога увеличава декоративния ефект на крайния продукт. material
След като сме определили мислено положението на кльонка, избираме и очертаваме средната линия на материала. Желателно е тя да бъде леко изместена от сърцевината на дървото, така че ножът да попадне от едната страна на нея, но съвсем близо. В много редки и трудни случаи е възможно да се вкара сърцевината в самия нож, което е истинско предизвикателство за всеки майстор. И не забравяйте - колкото ножът е по-близо до центъра, толкова са по-малко вероятни измятанията на дървото след това.
Избрали сме средната линия, очертаваме ножа и дръжката около нея, предвиждаме място за петата и изрязваме.
След това изрязваме страничната форма на кльонка. Хубаво е тя да следва жилите на дървото. Ако това не е възможно, поне в долната част от ножа да се опитаме да го направим за сметка на дръжката, която евентуално ще пресича жилите. Така ще получим максимална здравина, там където ни е най-необходима.
Започва грубата обработка на машина. Оформя се петата, ножа, дръжката и пръстите на дръжката.
Следва ръчно изтъняване и изправяне на ножа, доизглаждане и закръгляне и издълбаване на петата.
Окончателното полиране на кльонка, което в повечето случаи отнема половината от цялото време за изработка, трябва да получи идеално гладка повърхност.
Следва надписване и лакиране. Готовият кльонк е истинска наслада за неговия създател.